Bezglutenowe naleśniki jarskie
Autor: Natalia Gregorowicz
Czas gotowania/pieczenia: 15 minut
Czas przygotowania: 10 minut

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
0,5 l wody lub mleka/mleka ryżowego | 1 | szt |
1 g cukru, | 1 | szt |
2,5 g oleju rzepakowego lub oliwy | 1 | szt |
250 g mąki makaronowej bezglutenowej lub gryczanej | 1 | szt |
Szczypta soli, | 1 | szt |
Opis
Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.
Przygotowanie
-
- Wymieszać mąkę z solą i cukrem.
- Wlać mleko lub wodę, wymieszać.
- Do ciasta dodać olej, wymieszać.
- Smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni.
- Farsz: kukurydza, pokrojone - papryka , pomidor, pieczarki.
- Wszystko poddusić 10 min. bez tłuszczu, z dodatkiem tymianku, często mieszając.
- Nałożyć na naleśniki i złożyć je na pół.
- Podpiec na patelni gotowe naleśniki z obu stron.
- Do naleśników można zrobić sos z jogurtu naturalnego z dodatkiem startego ogórka, czosnku oraz ziół prowansalskich.