Czekoladowy shake
Autor: Magdalena Tęsiorowska
Czas przygotowania: 5 minut
Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Mleko 2% tłuszczu (jeśli dziecko jest uczulone na białka mleka krowiego to można je zastąpić innym, np. migdałowym), | 3 | szklanki |
Dojrzałe banany | 3 | szt |
Gorzkie kakao | 2 | łyżeczki |
Wiórki kokosowe do posypania | 1 | szt |
Opcjonalnie (jeśli chcemy, by shake był orzeźwiający) kilka kostek lodu | 1 | szt |
Opis
Dla dziecka od 1.5 roku życia
Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.
Przygotowanie
-
- Mleko schłodzić wcześniej w lodówce.
- Obrać banany ze skórki i pokroić w grubsze plasterki.
- Schłodzone mleko przelać do blendera, dorzucić pokrojone wcześniej banany.
- Całość zmiksować.
- Dosypać odmierzoną ilość kakao, zblendować na gładką masę.
- Deser rozlać do szklanek, po wierzchu posypać wiórkami kokosowymi.
- Opcjonalnie dorzucić do szklanek po kilka kostek lodu – wtedy otrzymamy prawdziwie letni, orzeźwiający deser.