Kotlety z soczewicy
Autor: Justyna Trojaczek
Czas gotowania/pieczenia: 10 minut
Czas przygotowania: 10 minut

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Jajko | 1 | szt |
Czosnek, ząbek | 1 | szt |
Soczewica zielona | 200 | g |
Majeranek | 1 | łyżka |
Bułka tarta | 3 | łyżki |
Olej | 4 | łyżki |
Olej do smażenia | 1 | szt |
Pieprz ziołowy | 1 | |
Płatki owsiane | 3 | łyżki |
Ugotowane ziemniaki | 3 | szt |
Opis
Przepyszne kotleciki, zniknęły bardzo szybko. Oskar, który dotychczas nie chciał spróbować soczewicy, zjadł 3 placuszki na raz :).
Przygotowanie
-
- Ugotowaną soczewicę przełóż do robota i zmiksuj z olejem, czosnkiem oraz przyprawami (Jak nie masz ugotowanej, przepłukaną soczewicę wrzuć na wrzątek. Gotuj 10 minut. Ostudź.)
- Zmiksowaną soczewicę wymieszaj z ugotowanymi ziemniakami, jajkiem, bułką tartą oraz płatkami owsianymi. Dokładnie wymieszaj. (Jak są za duże kawałki, ziemniaki rozgnieć widelcem.).
- Z masy uforuj kotleciki. Obtocz w bułce tartej.
- Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron. Smacznego.