Włoskie risotto z kurczaka
Autor: Aleksandra Kilen
Czas gotowania/pieczenia: 35 minut
Czas przygotowania: 10 minut

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
0,25 szklanki siekanej cebuli | 1 | szt |
1,5 szklanki pokrojonego i ugotowanego mięsa z kurczaka | 1 | szt |
1,5 szklanki surowego ryżu brązowego | 1 | szt |
3 łyżki oliwy z oliwek/ oleju rzepakowego | 1 | szt |
4 łyżki parmezanu | 1 | szt |
4 szklanki rosołu z kurczaka | 1 | szt |
Cukinia | 1 | szt |
Opis
Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.
Przygotowanie
-
- Posiekaną cebulę lekko zrumienić w rondlu z oliwą.
- Dodać ryż i mieszać około 10 minut. Powoli wlać bulion, mieszać.
- Z ostatnią szklanką bulionu należy dodać kurczaka.
- Dodać pokrojoną i obraną cukinię.
- Po około 20-30 minutach wsypać ser. Przyprawić pieprzem i solą i podawać.