Łososiowe skrzaty
Autor: Kinga Gutowska
Czas gotowania/pieczenia: 20 minut
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
1 łyżka oliwy | 1 | szt |
1 porcja łososia | 1 | szt |
2 kulki mozzarelli | 1 | szt |
Do dekoracji: pomidorki koktajlowe, świeży ogórek, sałata, rzodkiewka, ketchup | 1 | szt |
Koperek, sól i pieprz | 1 | szt |
Szklanka mąki | 1 | szt |
Opis
Źródło: dziecijedza.com
Przygotowanie
-
- Ugotować na parze lub udusić na patelni porcję łososia, następnie go ostudzić, obrać i podzielić na małe kawałki.
- Łososia połączyć z pokrojoną w kosteczkę mozzarellą, doprawić solą, pieprzem i koperkiem.
- Mąkę, szczyptę soli i oliwę wymieszać z ciepłą wodą, tak aby powstało miękkie ciasto, jak plastelina.
- Ciasto rozwałkować podsypując mąką, wyciąć koła szklanką, nałożyć farsz, zlepić brzegi, a następnie końce połączyć ze sobą tworząc uszka.
- Gotować chwilę w osolonej wodzie, a następnie rozłożyć na sałacie i udekorować połówkami pomidorków, ketchupem i rzodkiewką. Smacznego:)