banner

Gołąbki z kapusty włoskiej

Autor: Justyna Trojaczek

Czas gotowania/pieczenia: 50 minut

Czas przygotowania: 20 minut

Gołąbki z kapusty włoskiej

Składniki

Nazwa Ilość
Śmietana 18% 2 łyżki
Wędzony boczek- plasterek 3 szt
Czosnek granulowany 1
Kapusta włoska- liść 8 szt
Koncentrat pomidorowy 3 łyżki
Mięso mielone wołowe 250 g
Oregano suszone 1
Pieprz czarny 1 łyżka
Ryż 50 g
Sól 1

Opis

Przygotowanie

    1. Zagotuj w garnku wodę.
    2. Na wrzątek wrzuć kapustę Gotuj około 5 minut aż liście lekko zmiękną.
    3. Wybierz 8 ładnych dużych liści i odkrój z nich twarde części.
    4. W międzyczasie w misce przygotuj farsz. Wymieszaj mięso z ryżem drobno pokrojonym boczkiem. Przypraw do smaku solą,pieprzem oraz czosnkiem
    5. Na każdym liściu układaj odrobinę farszu i zawiń gołąbki. Możesz spiąć wykałaczką, aby gołąbki nie rozleciały się w trakcie gotowania.
    6. Ułóż gołąbki w dużym garnku.
    7. W osobnej misce wymieszaj wodę z kapusty, z koncentratem, solą, pieprzem, oregano i śmietaną.
    8. Zalej sosem gołąbki. Gotuj na małym ogniu około 50 minut.
    9. Smacznego.

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.