Sałatka ze Szpinaku i Boczku
Autor: Alicja Hojda
Czas gotowania/pieczenia: 10 minut
Czas przygotowania: 15 minut

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
300 g młodych liści szpinaku | 1 | szt |
5 plastrów chudego wędzonego boczku | 1 | szt |
Ewentualnie ser parmezan | 1 | szt |
Sól, pieprz, ocet balsamiczny | 1 | szt |
2 łyżki oliwy z oliwek | 1 | szt |
Opis
Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.
Przygotowanie
-
- Szpinak dokładnie umyć.
- Można posiekać grubo lub zostawić w całości, jeśli liście są małe.
- Włożyć do miski.
- Na patelni rozgrzać oliwę i zrumienić pokrojony w kostkę boczek.
- Przełożyć wraz z oliwą do szpinaku, doprawić solą, pieprzem, octem.
- Można posypać wiórkami parmezanu.