Małe pączuszki – najlepsze
Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska
Czas gotowania/pieczenia: 20 minut
Czas przygotowania: 1 godzina
Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Ciasto: (500 g mąki pszennej luksusowej - typ 550, 1 szklanka mleka, 40 g świeżych drożdży, 6-7 żółtek (dałam żółtka jaj wielkości l), 1/2 szklanki cukru, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub ziarenka wydrążone z 1 laski wanilii (dałam 1 łyżeczkę pasty waniliowej, w oryginalnym przepisie był cukier wanilinowy), kilka kropel aromatu rumowego, 3 łyżki soku z cytryny, 80 g stopionego masła) | 1 | szt |
Dodatkowo: 1 kg smalcu lub 1 l oleju rzepakowego | 1 | szt |
Lukier: (ok. 2 szklanek cukru pudru, ok. 1/4 szklanki gorącej wody, kilka kropel aromatu rumowego) | 1 | szt |
Opis
Źródło: slodkiefantazje.pl