Domowy jogurt
Autor: Małgorzata Ptak
Czas gotowania/pieczenia: 10 minut
Czas przygotowania: 8 godzin
Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Mleko pasteryzowane krowie, kozie lub owcze | 1 | l |
Starter kultur bakterii lub jogurt naturalny z bakteriami (z wcześniejszej produkcji lub zakupiony w sklepie) | 1 | szt |
Opis
Potzebujesz 156 zdrowych przepisów dla Dziecka w wieku 1-3 ?: Pobierz naszego najnowszego E-booka.
Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.
Przygotowanie
-
- Podgrzej mleko do temperatury 45°C (po włożeniu palca jest ciepłe, ale jeszcze nie parzy), następnie dodać jogurt o temperaturze pokojowej lub bakterie.
- Mieszając ogrzewaj jeszcze przez chwilę, aby uzyskać ponownie temperaturę 45°.
- Następnie przelej do termosu, jogurtownicy lub naczynia długo utrzymującego ciepło.
- Odstaw na 8- 12 godzin i smacznego.