Muffinki bananowo-truskawkowe
Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska
Czas gotowania/pieczenia: 25 minut
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
1/2 łyżeczki soli | 1 | szt |
2 duże dojrzałe banany | 1 | szt |
1/4 łyżeczki sody | 1 | szt |
1/2 szklanki brązowego cukru | 1 | szt |
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia | 1 | szt |
1 łyżeczka cynamonu | 1 | szt |
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii | 1 | szt |
100 g masła | 1 | szt |
2 duże jajka | 1 | szt |
2 szklanki mąki pszennej | 1 | szt |
Opis
Zapowiada się tydzień muffinkowy ;)… mam teraz wyjątkowo mało czasu, a przygotowanie tego rodzaju słodkości nie zabiera go dużo. :)
Tym razem połączenie truskawki i banana w aromatycznym cynamonowym cieście. Muffinki są zdecydowanie słodkie, wilgotne i mocno bananowe. Moje córeczce od razu przypadły do gustu, dla mnie z uwagi na przesyt bananów ciut za słodkie, dlatego w przepisie podaję mniej cukru niż ja użyłam.