banner

Nadziewane kruche rureczki

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 15 minut

Czas przygotowania: 1 godzina

Nadziewane kruche rureczki

Składniki

Nazwa Ilość
1 kostka margaryny (u mnie 180 g masła) 1 szt
1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 1 szt
3 szklanki mąki 1 szt
Dodatkowo powidła, konfitury, dżem, etc. do nadzienia (u mnie tym razem śliwkowe) 1 szt

Opis

Przygotowanie

    1. Z podanych składników energicznie zagnieść ciasto.
    2. Schłodzić je przynajmniej godzinę w lodówce.
    3. Schłodzone ciasto bardzo cienko rozwałkować (mniej więcej jak na pierogi, ale nie na tyle cienko by ciasto było przezroczyste).
    4. Wyciąć kwadraty około 8 cm x 8 cm.
    5. Na środku zrobić kleksa z powideł (łyżeczka).
    6. Zwinąć w rurkę, tak, żeby ciasto mocno nie zachodziło na siebie, bo będzie w środku surowe (robiąc około 1 cm zakładkę).
    7. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (z termoobiegiem) na złoty kolor (ok 15 minut).
    8. Gorące oprószyć cukrem pudrem (ja nie sypałam już pudru, dla mnie były wystarczająco słodkie bez).
    9. Smacznego :)

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.