Napój Sojowy
Autor: Alicja Hojda
Czas gotowania/pieczenia: 5 minut
Czas przygotowania: 12 godzin

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
1 szklanka suchych nasion soi | 1 | szt |
10 szklanek wody (+ woda do moczenia ziaren) | 1 | szt |
Opis
Napój można przechowywać w lodówce 3 dni.
Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.
Przygotowanie
-
- Soję zalewamy wodą i zostawiamy na noc do namoczenia.
- Następnego dnia odlewamy wodę, połowę soi mieszamy z 2,5 szklankami gorącej, niemal gotującej się wody i miksujemy na gładką masę.
- Dosypujemy resztę soi, i znów 2,5 szklanki gorącej wody i miksujemy.
- Przecedzamy przez sitko, potem przez płócienną szmatkę, z całej siły, tak żeby jak najmniej zostało wody w suchym.
- Potem do tego, co wycisnęliśmy dodajemy pięć szklanek wody (koniecznie, bo wychodzi taka jakby śmietana, bardzo mdła), łyżeczkę albo dwie soli, cukier do smaku, można dodać jakiś aromat waniliowy albo kakao, co kto lubi.
- Suchą pozostałość (okarę) można wykorzystywać do różnych potraw, tak jak tofu.