Placki ziemniaczane
Autor: Justyna Trojaczek
Czas gotowania/pieczenia: 20 minut
Czas przygotowania: 15 minut

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Jajko | 1 | szt |
Cebula cukrowa | 1 | szt |
Jogurt campina | 3 | łyżki |
Mąka pszenna pełnoziarnista ( typu Graham) | 3 | łyżki |
Słonecznik ziarno | 2 | łyżki |
Papryka słodka | 1 | |
Ziemniak | 1 | kg |
Olej do smażenia | 1 | szt |
Pieprz czarny | 1 | łyżeczka |
Sól | 1 |
Opis
Placki można przygotować także ścierając ziemniaki na tarce lub w sokowirówce. Ta wersja, którą ja proponuje jest bardziej lekka, puszysta.
Przygotowanie
-
- Obierz i umyj ziemniaki. Wrzuć ziemniaki do robota i pokrój nożem na drobne kawałeczki. Jesli nie masz robota użyj sokowirówki, blendera, lub zetrzyj na tarce.
- Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Pestki słonecznika możesz rozdrobnić nożem lub w robocie.
- Nakładaj łyżkę ciasta na dobrze rozgrzaną patelnie. Smaż placki aż będą rumiane z obu stron. Po usmażeniu, kładź placki na papierowych ręcznikach, aby wchłonęły nadmiar tłuszczu. Smacznego.