Kurczak z ananasem
Autor: Edyta Kuzara
Czas gotowania/pieczenia: 30 minut
Czas przygotowania: 2 godziny

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
1 filet z kurczaka | 1 | szt |
100 g jogurtu naturalnego | 1 | szt |
4 plastry ananasa | 1 | szt |
4 plastry sera żółtego | 1 | szt |
Jajko | 1 | szt |
Płatki kukurydziane | 1 | szt |
Przyprawa: czosnek staropolski | 1 | szt |
Sól do smaku (ewentualnie) | 1 | szt |
Opis
Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.
Przygotowanie
-
- Filet z kurczaka przez kilka godzin „marynować” w jogurcie z dodatkiem czosnku staropolskiego (ilość przyprawy dodana do jogurtu wg uznania).
- Następnie pokroić go na 4 części, które należy rozbić na cienkie płaty.
- Na jednym płacie ułożyć plaster ananasa, przykryć go plastrem sera żółtego, a następnie płatem fileta.
- W ten sposób powstaną 2 kotleciki, które następnie moczymy w rozbełtanym jajku (z dodatkiem soli) i obtaczamy w pokruszonych płatkach kukurydzianych.
- Formę wyłożyć folią i posmarować tłuszczem. Piec filety około 30 min w temp 200° C.