Sałatka z rukolą i pomarańczami
Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska
Czas gotowania/pieczenia: brak czasu
Czas przygotowania: 10 minut

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Rukola | 3 | łyżki |
Parmezan | 5 | |
Pomarańcza | 1 | szt |
Opis
Danie idealne jako przystawka. Dzieciom, które lubią jeść cebulę można dodać także odrobinę czerwonej cebuli.
Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.
Przygotowanie
-
- Rukolę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pomarańczę obrać, rozdzielić na dwie części, jedną część pokroić na ćwiartki, zdjąć błonkę. Drugą pozostawić do wyciśnięcia.
- Część parmezanu zetrzeć, a część cienko pokroić.
- Na ozdobnym talerzyku położyć rukolę i cząstki pomarańczy, posypać parmezanem, polać sokiem z pomarańczy. Podawać od razu.
- Smacznego.