banner

Omlet biszkoptowy

Autor: Justyna Trojaczek

Czas gotowania/pieczenia: 2 minuty

Czas przygotowania: 5 minut

Omlet biszkoptowy

Składniki

Nazwa Ilość
Borówka amerykańska 0,5 szklanki
Cukier puder 1 łyżka
Mąka pełnoziarnista orkiszowa 1 łyżka
Mleko 3,2% 1 łyżka
Jajka 2 szt
Olej do smażenia 1 łyżka
Sól 1

Opis

Borówki możesz wymieszać także z serkiem waniliowym.

Przygotowanie

    1. W misce zmiksuj białka ze szczyptą soli. Ubij na sztywno.
    2. W drugiej misce zmiksuj żółtka, mąkę, mleko, łyżeczkę cukru pudru.
    3. Do białek delikatnie wlej masę z żółtkami.
    4. Dokładnie wymieszjaj łyżką.
    5. Rozgrzej patelnię z łyżką oleju.
    6. Na rozgrzaną patlenię wlej ciasto na omleta.
    7. Omleta usmaż z obu stron.
    8. W blenderze zmiksuj borówki (Następnie przetrzyj przez sito).
    9. Wylej sok z borówkek na omleta.
    10. Wierzch omleta (jak borówki były zbyt kwaskowate) możesz posypać łyżczką cukru pudru.
    11. Smacznego.

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.