Piernik tradycyjny
Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska
Czas gotowania/pieczenia: 1 godzina
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej | 1 | szt |
100-150 g smażonej w cukrze skórki pomarańczowej (można zastąpić kandyzowaną) | 1 | szt |
12 goździków | 1 | szt |
150 g blanszowanych migdałów, posiekanych (ja używam gotowych siekanych z lidla, to zaoszczędza trochę czasu0 | 1 | szt |
150 g cukru (u mnie brązowy) | 1 | szt |
2 łyżeczki cynamonu | 1 | szt |
2 łyżki kakao (można pominąć) | 1 | szt |
2 ziarenka czarnego lub białego pieprzu 2 łyżeczki sody oczyszczonej | 1 | szt |
2-3 łyżki mleka lub wody, | 1 | szt |
3 ziarenka ziela angielskiego | 1 | szt |
300 ml miodu | 1 | szt |
550 g mąki pszennej | 1 | szt |
6 ziaren kardamonu | 1 | szt |
Polewa czekoladowa (przygotowujemy, gdy piernik już zmięknie): (120 g gorzkiej czekolady,2-3 łyżki oleju lub miękkiego masła) | 1 | szt |
2 łyżeczki sody oczyszczonej | 1 | szt |
4 jajka | 1 | szt |
Opis
Źródło: slodkiefantazje.pl