Bajaderki
Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska
Czas gotowania/pieczenia: brak czasu
Czas przygotowania: 25 minut

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
1/3 szklanki bakalii (u mnie drobno posiekane morele) | 1 | szt |
1/4 szklanki mleka | 1 | szt |
2 łyżki kremu czekoladowego typu nutella | 1 | szt |
200 g dżemu, marmolady lub powideł | 1 | szt |
2-3 łyżki kakao | 1 | szt |
40-50 dag ciast, ciasteczek, herbatników, etc. (ciasta nie powinny mieć dodatku masy kremowej, żelatyny, owoców itp.) | 1 | szt |
Aromat migdałowy | 1 | szt |
1/4 szklanki cukru | 1 | szt |
Opis
Przygotowanie
-
- Ciastka, ciasta drobno pokruszyć, część można zostawić w większych kawałkach (ja wszystko zblendowałam), przesypać do naczynia.
- Jeśli bajaderka robiona jest tylko z resztek ciast warto dodać do niej trochę suchych herbatników.
- Zagotować razem mleko, cukier, masło i kakao.
- Lekko przestudzić i wymieszać z pokruszonymi ciastami, dżemem, kremem orzechowym, olejkiem.
- Dodać ulubione bakalie.
- Wszystko ugnieść na jednolitą masę.
- Jeśli otrzymana masa okaże się zbyt miękka, wystarczy ją schłodzić w lodówce lub dosypać trochę ciastek.
- Z przygotowanej masy formować kulki, obtoczyć je w polewie czekoladowej, a następnie w orzechach wiórkach lub posypce.
- Odstawić do stężenia.
- Smacznego :)