Domowe mleko migdałowe
Autor: Paulina Tortyna
Czas gotowania/pieczenia: brak czasu
Czas przygotowania: 12 godzin

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
1 szklanka migdałów | 1 | szt |
2 szklanki wody źródlanej | 1 | szt |
Opis
Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.
Przygotowanie
-
- Migdały zalać wrzątkiem i po 10 min opłukać pod zimną wodą.
- Migdały obrać ze skórki, a następnie zalać wodą i pozostawić na całą noc (przynajmniej na 12 godzin).
- Rano odcedzić je i opłukać pod bieżącą wodą
- Zmiksować w blenderze migdały z 2 szklankami wody źródlanej (ok. 2 min na najwyższych obrotach)
- Odcedzić zmiksowane migdały na sitku-gazie bądź czystej ściereczce, ścisnąć mocno, aby wydobyć mleczko z masy migdałowej
- Można użyć większej ilości wody do zmiksowania z migdałami - wtedy mleko będzie mniej intensywne w smaku.
- Mleko migdałowe przechowujemy 2 dni w szczelnym pojemniku w lodówce.