Muffinki truskawkowe z białą czekoladą i migdałową kruszonką
Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska
Czas gotowania/pieczenia: 25 minut
Czas przygotowania: 20 minut

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Kruszonka migdałowa: (100 g zmielonych migdałów, 20 g masła, 3 łyżeczki cukru) | 1 | szt |
Składniki na około 15 muffinek: (2 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru, 60 g białej czekolady, grubo posiekanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/4 łyżeczki soli, 2 jajka, pół szklanki oleju, 1/2 szklanka mleka, 1,5 szklanki pokrojonych truskawek ) | 1 | szt |
Opis
Przygotowanie
-
- W jednym naczyniu połączyć suche składniki: mąkę, cukier, proszek, sodę, sól.
- W drugim składniki mokre: jajka, mleko, olej.
- Wymieszane mokre składniki wlać do suchych i lekko wymieszać, tylko do połączenia się składników.
- Dodać truskawki i wymieszać.
- Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem. Posypać kruszonką.
- Kruszonka: wszystkie składniki połączyć, rozcierać palcami.
- Piec około 25 minut w 190ºC. Podawać ostudzone.
- Smacznego :)