Nadziewane kruche rureczki
Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska
Czas gotowania/pieczenia: 15 minut
Czas przygotowania: 1 godzina

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
1 kostka margaryny (u mnie 180 g masła) | 1 | szt |
1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany | 1 | szt |
3 szklanki mąki | 1 | szt |
Dodatkowo powidła, konfitury, dżem, etc. do nadzienia (u mnie tym razem śliwkowe) | 1 | szt |
Opis
Przygotowanie
-
- Z podanych składników energicznie zagnieść ciasto.
- Schłodzić je przynajmniej godzinę w lodówce.
- Schłodzone ciasto bardzo cienko rozwałkować (mniej więcej jak na pierogi, ale nie na tyle cienko by ciasto było przezroczyste).
- Wyciąć kwadraty około 8 cm x 8 cm.
- Na środku zrobić kleksa z powideł (łyżeczka).
- Zwinąć w rurkę, tak, żeby ciasto mocno nie zachodziło na siebie, bo będzie w środku surowe (robiąc około 1 cm zakładkę).
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (z termoobiegiem) na złoty kolor (ok 15 minut).
- Gorące oprószyć cukrem pudrem (ja nie sypałam już pudru, dla mnie były wystarczająco słodkie bez).
- Smacznego :)