Pączki
Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska
Czas gotowania/pieczenia: 15 minut
Czas przygotowania: 1 godzina

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
100 g margaryny | 1 | szt |
2 duże jaja | 1 | szt |
25-30 g drożdży | 1 | szt |
600 g mąki | 1 | szt |
Aromat opcjonalnie rumowy, migdałowy, waniliowy | 1 | szt |
Marmolada różana lub inne nadzienie | 1 | szt |
100 g cukru | 1 | szt |
250 ml mleka | 1 | szt |
Szczypta soli | 1 | szt |
Opis
Przygotowanie
-
- Z lekko ciepłego mleka, łyżki cukru, drożdży zrobić rozczyn, zasypać odrobiną mąki i pozostawić na kilka minut do wyrośnięcia.
- Następnie dodać cukier, jajka, aromat, sól i mąkę.
- Wyrabiać ciasto i pod koniec wyrabiania dodać roztopione letnie masło, dokładnie wyrabiamy wszystko i odstawiamy do wyrośnięcia. Na 1-1,5 h.
- Dzielimy na kawałki, nakładamy nadzienie, formujemy pączki owijając nadzienie ciastem, układamy je na desce posypanej mąką i spłaszczamy - odstawiamy do wyrośnięcia, pączki powinny zwiększyć objętość dwukrotnie.
- Smażymy (wrzucając zawinięciem do góry) w smalcu rozgrzanym do temperatury 160 - 170 st. C., do uzyskania koloru jasnobrązowego z obu stron.
- Wyciągamy na sitko lub odsączamy na bibułce, aby odsączyć tłuszcz i lukrujemy je lub posypujemy cukrem pudrem. Pączki można nadziewać również po usmażeniu, nadziewając je szprycą ze specjalną końcówką. Pączki te można nadziewać też budyniem, kremem czekoladowym, owocami etc