Pancakes z ananasem
Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska
Czas gotowania/pieczenia: 15 minut
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
3/4 szklanki mąki pszennej lub pszennej pełnoziarnistej | 1 | szt |
1 jajko | 1 | szt |
2 łyżki cukru trzcinowego | 1 | szt |
2 łyżki oleju | 1 | szt |
250 ml jogurtu naturalnego lub maślanki | 1 | szt |
Ananas świeży (ok. 4 grube plastry) | 1 | szt |
Łyżeczka mielonego kardamonu | 1 | szt |
Pół łyżeczki proszku do pieczenia | 1 | szt |
Pół łyżeczki sody oczyszczonej | 1 | szt |
Skórka starta z jednej cytryny lub kandyzowana skórka pomarańczy | 1 | szt |
Opis
Przygotowanie
-
- W misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, kardamon.
- W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre (roztrzepane jajko, jogurt, skórkę, olej) i dodać kawałki ananasa.
- Zawartość obu naczyń połączyć, wymieszać.
- Smażyć najlepiej bez tłuszczu lub na minimalnej jego ilości na nieprzywierającej patelni.
- Placuszki przewracać na drugą stronę, gdy na ich powierzchni pokażą się pęcherzyki powietrza.
- Podawać z syropem klonowym, miodem, sosem czekoladowym lub cukrem pudrem.
- Smacznego.