Sałatka jarzynowa
Autor: Justyna Trojaczek
Czas gotowania/pieczenia: 15 minut
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
1,5 cebuli średniej | 1 | szt |
2 pietruszki średnie | 1 | szt |
3 marchewki duże | 1 | szt |
4 duże ogórki kiszone | 1 | szt |
Dwie czubate łyżki majonezu dekoracyjnego winiary | 1 | szt |
Puszka groszku | 1 | szt |
Ziemniaki 6 dużych | 1 | szt |
1 średnie jabłko | 1 | szt |
4 jajka | 1 | szt |
Pieprz ziołowy | 1 | |
Szczypta soli | 1 | szt |
Opis
Przygotowanie
-
- Zagotuj w garnku oraz w czajniku wodę .
- Do zagotowanej w garnku wody wrzuć ziemniaki, marchewkę, pietruszkę. Gotuj 15 minut na małym ogniu.
- W kolejnym garnku ugotuj jajka na twardo (gotuj około 10 minut).
- W międzyczasie pokrój drobno cebulę, przełóż na sitko.
- Zalej cebule wrzątkiem z czajnika.
- Ugotowane i ostygnięte warzywa, obrane jabłko, ogórek oraz jajka pokrój drobno w kosteczkę.
- Do pokrojonych warzyw dodaj groszek zielony, szczyptę soli i pieprzu ziołowego oraz majonez. Dokładnie wymieszaj. Smacznego.