Wiosenny specjał rabarbarowy
Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska
Czas gotowania/pieczenia: 45 minut
Czas przygotowania: 1 godzina

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Składniki na ciasto: (20 dag mąki, 1/2 szklanki mleka, 10 g drożdży świeżych, 80 g masła, 1 łyżka cukru, szczypta soli) | 1 | szt |
Składniki na nadzienie: (75 dag rabarbaru, 20 dag kwaśnej śmietany, 7 łyżek cukru, 4 jajka, 1 duży cukier waniliowy (32 g), 2 czubate łyżki cukru pudru) | 1 | szt |
Opis
Powiem tak, po tym placku rabarbarowym na nowo zakochałam się w rabarbarze. Tym smakołykiem można zdobyć uznanie nawet wybrednego smakosza. :)
Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.
Przygotowanie
-
- Drożdże rozmieszać w lekko podgrzanym mleku.
- Pracujące połączyć z mąką, szczyptą soli i łyżeczką cukru i na końcu masłem. Zagnieść ciasto, przykryć ściereczką, odstawić na 30 min do 1 h.
- Rabarbar umyć, oczyścić z łyka, pokroić na kawałki ok. 2 cm długości.
- Przygotować polewę: śmietanę wymieszać z jajkami, cukrem waniliowym i pozostałym cukrem.
- Tortownicę o średnicy 26 cm natłuścić, oprószyć mąką lub kasza manną. Rozwałkować ciasto na placek ok. 2 cm większy od średnicy tortownicy.
- Włożyć do formy, dociskając brzegi ciasta do jej ścianek. Odstawić na 10 minut.
- Rabarbar przełożyć na ciasto, zalać polewą śmietanową.
- Piec ok 45 min. w temperaturze 200° C.
- Jeśli ciasto zacznie się zbyt szybko rumienić można je przykryć z wierzchu folią aluminiową.
- Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
- Smacznego.