Powidła śliwkowe
Autor: Agnieszka Antoniewicz
Czas gotowania/pieczenia: 2 godziny
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Śliwki węgierki (najlepiej mocno dojrzałe) | 1 | kg |
Opcjonalnie do 150g cukru | 1 | szt |
Opcjonalnie ½ łyżeczki cynamonu | 1 | szt |
Przygotowanie
-
- Śliwki umyć, osuszyć, przeciąć na pół i wyciągnąć pestkę.
- Śliwki włożyć do garnka dodać bardzo małą ilość wody. (Na 1 kg śliwek wystarczą 2 łyżki wody na dnie garnka).
- Gotować na małej lub średniej mocy palnika, często mieszając, aby śliwki się nie przypaliły, a płyn szybciej odparował.
- Powidła są gotowe, gdy masa jest na tyle gęsta, że spada z łyżki płatami, a ślad zrobiony łyżką po dnie garnka nie zlewa się. (Dla 1 kg śliwek proces ten trwa ok. 1,5 godz.).
- Teraz należy sprawdzić słodkość powideł. Jeśli są odpowiednio słodkie należy gorące przełożyć do czystych słoików, mocno zakręcić i postawić słoiki do góry dnem na 15min. Jeśli są za mało słodkie należy dodać cukru do smaku. Można dodać również cynamon dla aromatu.
- Jeśli dodaliśmy cukier należy powidła dalej gotować, aż ponownie zgęstnieją, ponieważ cukier rozrzedza powidła, gdyż wyciąga ze śliwek resztę wody. (Gotować jeszcze 30min.). Następnie gorące przełożyć do wyparzonych, suchych słoików, mocno zakręcić i za pasteryzować.