Babeczki z nutellą
Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska
Czas gotowania/pieczenia: 25 minut
Czas przygotowania: 15 minut

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
1 i 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków (dałam trochę mniej) | 1 | szt |
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej | 1 | szt |
140 g masła | 1 | szt |
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia | 1 | szt |
3 jajka | 1 | szt |
Nutella (po 1 kopiastej łyżeczce na babeczkę) | 1 | szt |
Pół łyżeczki ekstraktu z wanilii | 1 | szt |
Opis
Przygotowanie
-
- Mąkę przesiać z solą i proszkiem do pieczenia.
- Masło utrzeć (można mikserem), a następnie zmiksować z cukrem i aromatem na gładki krem.
- Dodawać kolejno jajka po każdym dokładnie miksując.
- Do ciasta przesiać mąkę z proszkiem. Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami. Nakładać do nich ciasto do 3/4-tych wysokości.
- Na każda babeczkę nałożyć po kopiastej łyżeczce nutelli i wykałaczką (patyczkiem) zrobić esy-floresy. Piec aż patyczek wbity w środek ciastka będzie suchy, ok. 20-25min. W temp. 160-170 stopni.
- Studzić na siatce.