banner

Brzoskwinie nadziewane marcepanem otulone chrupiącą bezą

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 18 minut

Czas przygotowania: 20 minut

Brzoskwinie nadziewane marcepanem otulone chrupiącą bezą

Składniki

Nazwa Ilość
4 białka 1 szt
4 dojrzałe brzoskwinie, przepołowione bez pestki lub 8 połówek brzoskwiń z puszki 1 szt
4 łyżeczki brązowego cukru 1 szt
60 g marcepanu 1 szt
150 g cukru pudru 1 szt

Opis

Przygotowanie

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C.
    2. Połówki brzoskwiń ułożyć wnętrzem do dołu na talerzu.
    3. Talerz wstawić do zlewu, brzoskwinie zalać wrzątkiem, następnie od razu zimną wodą.
    4. Zdjąć skórkę.
    5. Z marcepanu uformować 4 kulki i ułożyć na 4 połówkach brzoskwiń, w miejscu pestki.
    6. Przykryć pozostałymi połówkami i lekko docisnąć.
    7. W dużej misce ubijamy białka na sztywna pianę, pod koniec ubijania małymi porcjami dodawać cukier puder.
    8. Powstała masa powinna być bardzo sztywna i błyszcząca.
    9. Brzoskwinie całkowicie pokryć pianą, upewnić się, że nie ma żadnych dziur. Za pomocą widelca formować powierzchnię bezy. Brzoskwinie w bezie ułożyć w płytkim, żaroodpornym naczyniu, posypać brązowym cukrem i wstawić na środkową półkę piekarnika. Piec 18 minut, by beza lekko się zrumieniła. Z wierzchu powinna być chrupiąca, wewnątrz lekko ciągnąca (jeśli wolicie, żeby cała beza była chrupka, trzeba potrzymać w piekarniku chwilę dłużej). Podawać od razu po upieczeniu, z ulubionymi lodami.
    10. Smacznego :)

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.