Ciastka owsiano-bakaliowe
Autor: Natalia Gregorowicz
Czas gotowania/pieczenia: 30 minut
Czas przygotowania: 10 minut

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
1 i 1/3 szklanki płatków owsianych | 1 | szt |
1,5 łyżki miodu (naturalnego) | 1 | szt |
1/3 szklanki rodzynek | 1 | szt |
1/4 szklanki otrąb lub słonecznika | 1 | szt |
Ok 1/3 szklanki wody (lub mniej) | 1 | szt |
Pół szklanki migdałów | 1 | szt |
Pół szklanki orzechów włoskich | 1 | szt |
Opis
Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.
Przygotowanie
-
- Płatki i orzechy zmielić dokładnie mikserem.
- Wszystkie składniki wymieszać w misce, dodać miód i wodę (zacznij od mniejszej ilości wody i stopniowo dodawaj do uzyskania odpowiedniej konsystencji).
- Powinno dać się zrobić z masy nierozpadające się kulki.
- Ułożyć (trochę spłaszczając uformowane kulki) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (gdyby się lepiły przy formowaniu – zwilżaj palce wodą).
- Piec w temperaturze 180 stopni ok 30 minut.