Ciasto francuskie z kurczakiem
Autor: Magdalena Walania
Czas gotowania/pieczenia: 30 minut
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Ciasto francuskie | 1 | szt |
Podwójna pierś z kurczaka | 1 | szt |
Garść pieczarek | 3 | szt |
Czerwona cebula | 0,5 | szt |
Jajko | 1 | szt |
Starty żółty ser | 100 | g |
Przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano | 1 | szt |
Opakowanie jogurtu naturalnego | 1 | szt |
Ząbek czosnku | 2 | szt |
Majonez | 1 | łyżka |
Sól, pieprz, natka pietruszki | 1 | szt |
Opis
(porcja na 6 sztuk)
Podawaj z dipem czosnkowym.
Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.
Przygotowanie
-
- Pierś z kurczaka pokroić na nie duże kawałki, cebulę w piórka a pieczarki na ćwiartki.
- Kurczaka podsmażyć lekko na patelni, a w tym czasie ciasto francuskie podzielić na 6 równych kwadratów.
- Kiedy mięso osiągnie odpowiednia temperaturę należy podzielić je po równo i wyłożyć na ciasto francuskie.
- Na tej samej patelni i oleju, na którym był smażony kurczak, podsmażyć cebulę z pieczarkami.
- Należy robić to tak długo, aż woda z pieczarek odparuje (uchroni to nasze ciasto przed rozmoknięciem).
- Cebulę i pieczarki wyłożyć na kurczaka.
- Każdy kwadracik posypać serem żółtym, bazylią, oregano i dodać szczyptę soli i pieprzu.
- Końce każdego kwadracika należy maksymalnie, ale delikatnie, naciągnąć w jedno miejsce i skleić. Górę przesmarować roztrzepanym jajkiem.
- Sakiewki wyłożyć na papier do pieczenia, włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec przez 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Przelać jogurt do schłodzonej miseczki.
- Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez wyciskasz, a następnie dodać go do jogurtu razem z majonezem.
- Mieszać wszystko do uzyskania odpowiedniej konsystencji (jeśli będzie za rzadkie- dodać więcej majonezu, a jeśli za gęste- jogurtu)
- Do smaku dodać odpowiednią ilość soli i pieprzu, a dla dekoracji- drobno posiekaną natkę pietruszki.