Czekoladowe muffinki z karmelową wkładką i kremem czekoladowym
Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska
Czas gotowania/pieczenia: 20 minut
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Ciasto: (2 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3/4 szklanki cukru pudru, 2 czubate łyżki kakao, 1 szklanka mleka, 1/3 szklanki oleju, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej, 1 średnie jajko) | 1 | szt |
Dekoracja: (150 g masy cukrowej lub marcepanowej (domowej lub kupnej), kilka kropel czerwonego lub różowego barwnika w żelu, nieduża wykrawaczka w kształcie serca) | 1 | szt |
Dodatkowo do nadzienia: (150 g gorzkiej lub mlecznej czekolady posiekanej lub kropelek czekoladowych do zapiekania, 6-12 (w zależności od wielkości) miękkich karmelków lub innych cukierków karmelowych lub toffi) | 1 | szt |
Krem maślano- czekoladowy: (200 g masła, 1 łyżka mleka, 2-3 łyżki kakao, 2 szklanki cukru pudru, opcjonalnie 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego) | 1 | szt |
Opis
Źródło: slodkiefantazje.pl