Wegetariańskie kotleciki z ciecierzycy a’la nugetsy
Autor: Karolina Growiec
Czas gotowania/pieczenia: 30 minut
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Ciecierzyca w zalewie - 1 słoik | 1 | szt |
olej rzepakowy | 2 | łyżki |
przyprawa do kurczaka lub mielonego | 1 | łyżeczka |
zmielone płatki owsiane | 1 | szklanka |
kolendra szczypta | 1 | szt |
opcjonalnie: cebula, szczypiorek, natka pietruszki | 1 | szt |
bułka tarta – do opanierowania | 1 | szt |
Opis
Inspirowane falafelem, znacznie delikatniejsze, w panierce jak mięsne kotleciki.
Z wykorzystaniem wody z zalewy, by nic nie marnować. Idealne do tortilli z warzywami lub zamiennik mięsa do obiadu.
Informacje dodatkowe:
1. Woda od ciecierzycy to aquafaba, dodawana do wegetariańskich dań i deserów. W smaku słonawa, dla mnie osobiście jest wyczuwalny zapach ciecierzycy.
2. Zamiast gotowej mieszanki przypraw możesz dodać swoje ulubione, np.: czosnek, słodką paprykę, pieprz.
3. Zamiast płatków owsianych możesz użyć mąki, jednak zwróć uwagę na konsystencję masy.
4. Należy zwrócić uwagę na sól zawartą w zalewie – kotleciki odpowiednie dla dzieci powyżej 1. roku życia.
5. Z przepisu wychodzi duża porcja kotlecików.
6. Po ostudzeniu kotleciki mają bardziej zwartą konsystencję.