Lekki jogurtowy torcik truskawkowy
Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska
Czas gotowania/pieczenia: 40 minut
Czas przygotowania: 1 godzina
Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Biszkopt*: (2 jajka, 1/4 szklanki cukru, 1/3 szklanka mąki pszennej tortowej*, 1 łyżka mąki ziemniaczanej) | 1 | szt |
Masa jogurtowo-truskawkowa: (600 g jogurtu naturalnego (u mnie 2% tłuszczu)**, 3 czubate łyżki żelatyny, 500 g świeżych lub mrożonych truskawek (mrożone wcześniej rozmrażamy i dodajemy bez soku, który puściły, a jeśli chcemy z sokiem, to trzeba zwiększyć odrobinę ilość żelatyny), 1,5-2 średnie banany (można pominąć, wtedy dodajemy odrobinę więcej cukru lub miodu), ok. 3 łyżek miodu (można zastąpić cukrem), 2-3 łyżki cukru pudru (mniej lub więcej w zależności od kwaśności truskawek i upodobań smakowych) | 1 | szt |
Mus truskawkowy na wierzch: (250-300 g truskawek, cukier do smaku, 3 łyżeczki żelatyny) | 1 | szt |
Opis
Źródło:slodkiefantazje.pl