Pączuszki serowe
Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska
Czas gotowania/pieczenia: 20 minut
Czas przygotowania: 20 minut

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
1/2 kg twarogu | 1 | szt |
1 łyżka octu | 1 | szt |
16 g cukru waniliowego | 1 | szt |
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej | 1 | szt |
2 szklanki mąki pszennej | 1 | szt |
5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany | 1 | szt |
6 łyżek cukru | 1 | szt |
4 jajka | 1 | szt |
Dodatkowo: cukier puder do oprószenia | 1 | szt |
Opis
Przygotowanie
-
- Ser przepuścić przez maszynkę lub praskę i przełożyć do większej miski.
- Dodać resztę składników i wyrobić ciasto.
- Zwilżyć dłonie wodą i formować małe kuleczki.
- W garnku rozgrzewamy olej do temp. 175-180°C i wrzucamy pączusie.
- Smażymy je z obu stron na ciemnozłoty kolor.
- Następnie wykładamy na papierowe ręczniki, aby pączuszki ociekły z tłuszczu.
- Osuszone i ostudzone posypujemy cukrem pudrem.
- Smacznego :)