banner

Pełnoziarniste gofry z owocami

Autor: Anna Baczyńska

Czas gotowania/pieczenia: 20 minut

Czas przygotowania: 5 minut

Pełnoziarniste gofry z owocami

Składniki

Nazwa Ilość
Cynamon – 1/2 łyżeczki 1 szt
Jajko – 1 sztuka 1 szt
Masło (roztopione) – 1 łyżka 1 szt
Mąka pszenna pełnoziarnista lub orkiszowa – 1 szklanka 1 szt
Mleko półtłuste lub mleko roślinne – 200 ml 1 szt
Otręby owsiane – 1/4 szklanki 1 szt
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka 1 szt
Syrop z agawy/ksylitol – 1 łyżka/1 i 1/4 łyżki 1 szt

Opis

Przygotowanie

    1. Rozgrzej gofrownicę, w tym czasie przygotuj ciasto.
    2. Mąkę wymieszaj w misce z proszkiem do pieczenia, cynamonem i otrębami. Dodaj roztopione masło, mleko, syrop z agawy oraz jajko. Jeśli chcesz uzyskać bardziej puszyste i miękkie gofry, to osobno ubij białka i dodaj delikatnie do ciasta na sam koniec.
    3. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połącz. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję, w razie potrzeby dodaj mąkę.
    4. Gofrownicę wysmaruj olejem rzepakowym, wylej ciasto na środek i równomiernie rozprowadź.
    5. Zapiekaj aż do zezłocenia.
    6. Podaj z kolorowymi owocami (kiwi, banan, w sezonie truskawki, maliny, borówki, brzoskwinie), miodem czy syropem klonowym i cukrem pudrem (cukier puder możesz zrobić samodzielnie np. z ksylitolu).

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.