Przepis na domową, wegańską nutellę
Autor: Magdalena Tęsiorowska
Czas gotowania/pieczenia: 2 godziny
Czas przygotowania: 5 minut
Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Bardzo dojrzałe, miękkie banany | 2 | szt |
Dojrzałe Awokado | 2 | szt |
Prawdziwe, gorzkie, ciemne kakao | 4 | łyżeczki |
Miód naturalny | 1 | łyżka |
Dodatkowo, jeśli ktoś lubi: garść posiekanych orzechów laskowych | 1 | szt |
Opis
Dla dziecka od 1,5 roku życia
Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.
Przygotowanie
-
- Banany i awokado obrać ze skórki, z awokado wyjąć pestkę.
- Obrane pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do blendera.
- Orzechy laskowe posiekać na mniejsze cząstki.
- Dodać kakao (jeśli chcemy, by nasza nutella była bardziej aromatyczna i czekoladowa to można dodać więcej łyżeczek kakao, wtedy trzeba będzie bardziej dosłodzić deser).
- Dodać miód (jeśli banany były bardzo miękkie i dojrzałe to nie potrzebujemy dużego dodatku miodu, w przeciwnym razie należy deser dosłodzić większą ilością).
- Całość zblendować około 2-3 minuty.
- Dodać garść posiekanych orzechów (jeśli ktoś chce, by nutella była bardziej orzechowa to może zwiększyć ilość orzechów).
- Masa powinna mieć jednolitą konsystencję i brązową barwę. Przełożyć masę do słoiczka lub miseczki.
- Nutellę schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
- Podawać na zimno, jako dodatek do np. pieczywa lub jako samodzielny deser.