Raffaello
Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska
Czas gotowania/pieczenia: 10 minut
Czas przygotowania: 25 minut

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
3/4 - 1 szklanki cukru | 1 | szt |
1 litr mleka | 1 | szt |
200 -250 g wiórek kokosowych | 1 | szt |
2-3 op. krakersów | 1 | szt |
250 g masła | 1 | szt |
4 łyżki mąki pszennej | 1 | szt |
4 łyżki mąki ziemniaczanej (czubate) | 1 | szt |
Cukier waniliowy/migdałowy lub kilka kropel esencji waniliowej lub migdałowej | 1 | szt |
1 żółtko | 1 | szt |
Opis
Rafaello – proste ciasto bez pieczenia. Połączenie słodkiego kremu kokosowego ze słonymi krakersami daje naprawdę rewelacyjny efekt smakowy.
Przygotowanie
-
- Do garnka odlać 800 ml mleka i zagotować z cukrem.
- Do kubka odlać pozostałą część mleka, wsypać obie mąki, cukier waniliowy (migdałowy) i dokładnie wymieszać.
- Do gotującego się mleka wlać rozdrobnioną z mlekiem mąkę i cały czas mieszać, aż powstanie budyń. Ostudzić.
- Masło o temperaturze pokojowej zmiksować z żółtkiem, dodając po 2-3 łyżki budyniu cały czas miksować, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Dodać wiórki kokosowe i wymieszać.
- Na blaszce lub kwadratowej tortownicy (najlepiej o wymiarach 25 x 25 cm lub prostokątnym odpowiedniku) ułożyć na przemian warstwę krakersów, krem, krakersy, krem, krakersy i jeszcze raz krem.
- Na wierzch posypać wiórki, można je wcześniej przyrumienić na patelni i wymieszać z pokruszonymi krakersami.
- Wstawić do lodówki na min. 3 godziny. Smacznego
- Jeśli ktoś woli delikatniejszą wersję, krakersy można zastąpić biszkoptem (5 jajek, 3/4 szklanki cukru, 3/4 szklanki mąki pszennej, 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej)
- Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę.
- Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając. Dodając kolejno żółtka , ciągle ubijając.
- Obie mąki wymieszać, przesiać do piany i delikatnie wymieszać, najlepiej łyżką lub mikserem na bardzo wolnych obrotach.
- Tortownicę/foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Można wyłożyć tylko dno, żeby boki biszkopta po upieczeniu pozostały w stanie nienaruszonym (później po ostudzeniu można je oddzielić od formy za pomocą cienkiego nożyka).
- Przełożyć ciasto do formy i piec w temperaturze 160-170 stopni około 30-40 min., do suchego patyczka.
- Po upieczeniu nie wyjmować od razu, uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić do wystygnięcia. Podzielić na 3 blaty.