Rolada biszkoptowa z musem jabłkowym
Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska
Czas gotowania/pieczenia: 20 minut
Czas przygotowania: 35 minut

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Dodatkowo do posypania: (cukier puder, cynamon) | 1 | szt |
Składniki na biszkopt: (4 jajka, 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej, 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 3/4 szklanki cukru, 16 cukru waniliowego, 2 łyżki soku z cytryny) | 1 | szt |
Składniki nadzienia: (1 kg kwaśnych jabłek (antonówki, szara reneta), 1/2 szklanki cukru, 1/2 łyżeczki cynamonu, 16 g cukru waniliowego, szczypta zmielonych goździków (opcjonalnie)) | 1 | szt |
Opis
Przygotowanie
-
- Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę z połową cukru.
- Żółtka utrzeć na krem z pozostałym cukrem, sokiem z cytryny i cukrem waniliowym.
- Do masy z żółtek dodać przesiane i wymieszane mąki oraz pianę z białek.
- Całość delikatnie wymieszać łyżką.
- Blachę ( u mnie blacha o śr. Wyłożyć papierem do wypieków.
- Wyłożyć ciasto i równomiernie je rozsmarować.
- Piec około 15 minut w temperaturze 170°C (na jasnozłoty kolor).
- Upieczony biszkopt zostawić na ok. 15 minut w piekarniku, bez uchylanie drzwiczek.
- Później nieco otworzyć drzwiczki i po ok 5 minutach wyjąć z piekarnika.
- Biszkopt przykryć wilgotną ściereczką. Odwrócić do góry nogami i ostrożnie usunąć papier do wypieków.
- Zwinąć biszkopt razem ze ściereczką, wzdłuż dłuższego boku.
- Odstawić do ostudzenia.
- Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne i dusić na ogniu 15-20 minut (lub dłużej) do momentu aż kawałki jabłek zamienia się w mus.
- Doprawić do smaku cynamonem, cukrem waniliowym i goździkami.
- Biszkopt rozwinąć, posmarować musem jabłkowym i ponownie zwinąć.
- Ciasto ułożyć szwem do dołu.
- Oprószyć cukrem pudrem z dodatkiem cynamonu.
- Smacznego :)