Sernik z czekoladą i wiśniami
Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska
Czas gotowania/pieczenia: 1 godzina
Czas przygotowania: 35 minut

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Składniki na masę serową: (800 g twarogu tłustego lub półtłustego zmielonego minimum dwukrotnie, 1 i ¼ szklanki cukru pudru, 2 jajka, 3 żółtka, 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej, ½ szklanki śmietany 18%, 200-300 g wiśni świeżych lub mrożonych,150 g gorzkiej czekolady, startej na tarce (duże oczka), aromat migdałowy) | 1 | szt |
Składniki na spód: (100 g masła, 200 g ciasteczek digestive, 2 łyżeczki kakao) | 1 | szt |
Opis
Przygotowanie
-
- Masło rozpuścić.
- Ciasteczka drobno pokruszyć, najlepiej w blenderze.
- Dodać masło i kakao, dokładnie wymieszać.
- Spód tortownicy o wymiarach 21 cm wyłożyć pergaminem, boki można lekko natłuścić i wysypać bułką tartą (ja użyłam tortownicy o śr. 24 cm, ale jeśli chcecie by sernik wyrósł większy, polecam użyć mniejszej).
- Spód i boki do 2/3 wysokości wyłożyć ciasteczkami, mocno je wgniatając.
- Żółtka oddzielić od białek.
- Twaróg, żółtka, cukier, aromat migdałowy, mąkę ziemniaczaną i śmietanę zmiksować na jednolitą gładką masę.
- Białka ubić na sztywno, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać.
- Czekoladę zetrzeć.
- Na ciasteczkowy spód wyłożyć 1/3 masy serowej, posypać 1/3 startej czekolady, wyłożyć część wiśni.
- Ponownie wyłożyć masę serową, czekoladę i wiśnie. Na górę wyłożyć ostatnią część masy serowej, nie posypywać czekoladą (zostawić ją do posypania wierzchu sernika po upieczeniu).
- Piec około 70-80 minut w temperaturze 180°C (w czasie pieczenia, gdy zobaczymy, ze wierzch zaczyna się rumienić nakryć sernik folią aluminiową lub pergaminem).
- Pozostawić w piekarniku do wystudzenia.
- Po całkowitym wystudzeniu schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
- Przed podaniem oprószyć pozostałą czekoladą (najlepiej, żeby również była schłodzona).
- Smacznego.