banner

Tortilla a’la Meksyk

Autor: Urszula Bieniek

Czas gotowania/pieczenia: 5 minut

Czas przygotowania: 20 minut

Tortilla a’la Meksyk

Składniki

Nazwa Ilość
Fasola czerwona 5 łyżek
Kapusta pekińska lub mieszanka sałat 1 szt
Mąka kukurydziana 1 szklanka
Cebula 1 szt
Kukurydza 5 łyżek
Papryka 1 szt
Pomidory 1 szt
Mąka pszenna 0,5 szklanki

Opis

Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.

Przygotowanie

    1. Aby przyrządzić 5 placków potrzebujemy 1 szklanki mąki kukurydzianej i pół szklanki mąki pszennej (zwykła lub zdrowsza pełnoziarnista, tyle że przy pełnoziarnistej będzie troszkę trudniej smażyć placki).
    2. Zagniatamy ciasto przy użyciu wody przegotowanej.
    3. Dzielimy je na małe kawałki i rozwałkowujemy na bardzo cienkie placki.
    4. Smażymy z obu stron – krótko i do lekkiego zarumienienia, tortille mają być raczej elastyczne.
    5. Jaki farsz? Tak naprawdę każdy :) Pieczarkowy, mięsny. Ja polecam wersję typowo meksykańską, bezmięsną.
    6. Potrzebujemy fasoli czerwonej, cebuli, kukurydzy, pomidorów i papryki.
    7. Cebulę leciutko podsmażamy, dodajemy pokrojone pomidory, fasolę, paprykę i kukurydzę, chwilkę dusimy.
    8. Na usmażonej tortilli kładziemy pokrojoną kapustę pekińską lub porwaną sałatę, najlepiej mieszankę sałat.
    9. Dodajemy uduszone warzywa i zawijamy.

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.