Wilgotne ciasto marchewkowe
Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska
Czas gotowania/pieczenia: 50 minut
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Ciasto: (5 szklanek startej marchewki, 150 g brązowego cukru (do marchewek), 4 jajka, 1 szklanka cukru białego, 3/4 szklanki oleju roślinnego, 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, 1 szklanka posiekanego ananasa, odsączonego, 2 i 2/3 szklanki mąki, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka soli, 2-3 łyżeczki mielonego cynamonu, 2 łyżeczki przyprawy do piernika lub domowa mieszanka (ja dałam 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki mielonych goździków,, 1/4 łyżeczki ziela angielskiego, 1/4 łyżeczkisuszonego imbiru, szczypta kardamonu)3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich | 1 | szt |
Krem: (400 g serka philadelphia lub innego serka kremowego lekko solonego, 8 łyżek miękkiego masła, 1 i 2/3 szklanki cukru pudru, 1 łyżeczka pasty z wanilii (można zastąpić ekstraktem) | 1 | szt |