Pyszne rogale marcińskie
Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska
Czas gotowania/pieczenia: 20 minut
Czas przygotowania: 3 godziny
Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Ciasto: (1 szklanka ciepłego mleka, 30 g świeżych drożdży, 3 żółtka (2 białka zostawiamy do masy makowej),pół łyżeczki ekstraktu z wanilii, 3,5 szklanki mąki, 3 łyżki cukru, szczypta soli, 3 łyżki masła (ok 50 g) + 200 g miękkiego masła (do wałkowania)) | 1 | szt |
Dodatkowo: (jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania rogali, 1 szklanka cukru pudru + 1 łyżeczka soku z cytryny + gorąca woda (na lukier), posiekane orzeszki lub migdały do posypania) | 1 | szt |
Nadzienie: (350 g białego maku, 100 g masy marcepanowej (dodałam 120 g domowej masy marcepanowej, smakuje o niebo lepiej od tej kupowanej w sklepie), 3/4 szklanki cukru pudru, 150 g orzechów włoskich, 100 g blanszowanych migdałów, 70 g suszonych fig (pominęłam), 70 g daktyli bez pestek (użyłam suszonych), 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej (dałam ciut więcej, ok. 90 g), 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany, 2 białka, 4 podłużne biszkopty, pokruszone na okruszki albo kawałek suchej chałki) | 1 | szt |