banner

Róże karnawałowe

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 20 minut

Czas przygotowania: 25 minut

Róże karnawałowe

Składniki

Nazwa Ilość
2 szklanki mąki 1 szt
2-3 łyżki gęstej śmietany 1 szt
5 dag twardego masła 1 szt
Dodatkowo: (olej do smażenia, cukier puder do oprószenia, konfitura) 1 szt
6 żółtek 1 szt
Aromat waniliowy 1 szt
Szczypta soli 1 szt

Opis

*jeśli spodziewacie się gości lub macie na te róże "wielką ochotę", polecam zrobić z podwójnej porcji ;).

Przygotowanie

    1. Mąkę przesiać na stolnice i posiekać z masłem.
    2. Dodać żółtka, śmietanę i aromat.
    3. Ciasto dokładnie wyrobić przez co najmniej 20 minut (w robocie krócej).
    4. Pod koniec wyrabiania dodać szczyptę soli.
    5. Ciasto powinno być stosunkowo miękkie i elastyczne, absolutnie nieklejące.
    6. Wyrobione ciasto przykryć pozostawić na kwadrans do „wypoczęcia”.
    7. Ciasto rozwałkować jak najcieniej (na grubość ok 1 mm).
    8. W miarę potrzeby podsypać niewielką ilością mąki.
    9. Na jedną różę potrzebne są trzy krążki o różnych średnicach.
    10. Każdy z nich musi być mniejszy od poprzedniego o 1-1,5 cm.
    11. Brzegi krążków naciąć w pięciu miejscach, środki posmarować białkiem.
    12. Sklejać krążki od największego do najmniejszego i nadawać im odpowiedni kształt palcami.
    13. Róże wkładać na olej rozgrzany do 170°C, wierzchołkami do spodu.
    14. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
    15. Usmażone wyjmować z garnka i odkładać na bibułki lub papierowe ręczniki do odsączenia z tłuszczu.
    16. Ostudzone przełożyć na talerz, oprószyć cukrem pudrem i udekorować konfiturą.
    17. Smacznego :)

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.