banner

Sałatka wiosenna

Autor: Edyta Kuzara

Czas gotowania/pieczenia: brak czasu

Czas przygotowania: 10 minut

Sałatka wiosenna

Składniki

Nazwa Ilość
1/2 ogórka szklarniowego 1 szt
1 łyżka nasion słonecznika 1 szt
1 mała papryka czerwona, 1 szt
1-2 łyżki oliwy z oliwek 1 szt
2 łyżki jogurtu naturalnego 1 szt
2 łyżki kukurydzy konserwowej 1 szt
4-5 rzodkiewek 1 szt
Kilka liści sałaty lodowej (nie konieczne) 1 szt
Przyprawy do smaku (np. zioła prowansalskie) 1 szt
Ser mozarella 1 szt
1 jajko 1 szt
1 mała cebula 1 szt
2 pomidory 1 szt

Opis

Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.

Przygotowanie

    1. Cebulę drobno posiekać. Paprykę czerwoną pokroić w krótkie paseczki, a pomidory, ser mozarella i jajo pokroić w kostkę. Rzodkiewki i ogórek pokroić na plasterki.
    2. Połączyć ze sobą rozdrobnione warzywa, jaja, ser i dodać kukurydzę. Dłońmi porozrywać liście sałaty na małe kawałki.
    3. Sos przygotować poprzez dodanie do jogurtu oliwy z oliwek, przypraw i prażonego na patelni słonecznika.
    4. Do składników dodać sałatę, wszystko polać sosem i delikatnie wymieszać. Ewentualnie przyprawić do smaku.

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.