Szarlotka z bakaliami w marcepanowym cieście
Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska
Czas gotowania/pieczenia: 50 minut
Czas przygotowania: 35 minut
Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Dodatkowo do podsypania ciasta: 2 łyżki bułki tartej | 1 | szt |
Składniki na kruche ciasto: (3 szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cynamonu, pół szklanki cukru pudru (w oryginale drobny cukier), 110 g pokruszonej masy marcepanowej (w oryginale 90 g), 200 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki ( w oryginale 25 g), 1 duże jajko, pół łyżeczki ekstraktu z migdałów (lub kilka kropel aromatu), 1 łyżka soku z cytryny) | 1 | szt |
Składniki na nadzienie: (ok. 1,6-1,8 kg kwaśnych jabłek, pół szklanki cukru, 1 czubata łyżeczka zmielonego cynamonu, szczypta kardamonu, 100 g posiekanych orzechów włoskich, 60 g rodzynek, 2 łyżki mąki ziemniaczanej) | 1 | szt |