banner

Tarta ekstremalnie czekoladowa

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 25 minut

Czas przygotowania: 1 godzina

Tarta ekstremalnie czekoladowa

Składniki

Nazwa Ilość
Składniki na ciasto: (110 g miękkiego masła, 1 i 1/3 szklanki mąki, 50 g cukru, 1 jajko, kilka kropli aromatu waniliowego lub pół łyżeczki ekstraktu z wanilii) 1 szt
Składniki na nadzienie: 9400 g gorzkiej czekolady 70% kakao, 400 ml śmietany kremówki, 4-5 łyżek soku z malin, 2 jajka) 1 szt

Opis

Przygotowanie

    1. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.
    2. Dodać rozkłócone jajko i szybko wymieszać.
    3. Połączyć z mąką i energicznie wymieszać (tylko do momentu, gdy utworzy się kula).
    4. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce min. 1 godzinę.
    5. Rozwałkować, wyłożyć dno i boki formy.
    6. Widelcem porobić dziurki na dnie, chwilę schłodzić.
    7. Piec 20 min. w temperaturze 180°C.
    8. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, zdjąć z ognia.
    9. Kremówkę z sokiem podgrzać, dodać rozkłócone jajka.
    10. Całość przelać przez sitko do miski z czekoladą, wymieszać.
    11. Przełożyć do formy z ciastem i piec jeszcze 5 minut.
    12. Zostawić do ostygnięcia w wyłączonym, zamkniętym piekarniku. Schłodzić.
    13. Smacznego :)

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.