banner

Torcik z kremem śmietankowym i truskawkami

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 25 minut

Czas przygotowania: 40 minut

Torcik z kremem śmietankowym i truskawkami

Składniki

Nazwa Ilość
Dodatkowo: (40 dag truskawek, 100 ml śmietany kremówki) 1 szt
Składniki na biszkopt: (3 jajka, 9 łyżek cukru, 7 płaskich łyżek mąki tortowej). 1 szt
Składniki na krem: (1l mleka, 1 laska wanilii, 8 żółtek, pół szklanki cukru, 8 łyżek mąki ziemniaczanej, 8 łyżek mąki pszennej, 2 czubate łyżki żelatyny, 200 ml śmietany kremówki, 1 łyżka cukru pudru) 1 szt

Opis

Przygotowanie

    1. Biszkopt: Tortownicę natłuścić i wysypać kaszą manną, ewentualnie wyłożyć papierem do wypieków.
    2. Jajka z cukrem ubić w kąpieli wodnej na puszysta masę. Delikatnie połączyć z przesianą mąką.
    3. Masę przelać do tortownicy (u mnie tortownica o śr. 21 cm).
    4. Piec ok. 25 minut w temperaturze 180°C (do suchego patyczka).
    5. Wystudzić i wyjąć z formy.
    6. Krem: Mleko zagotować z wanilią.
    7. Żółtka dokładnie wymieszać z cukrem i obiema mąkami.
    8. Stopniowo wlewać gorące mleko, cały czas mieszając (aby nie powstały grudki). Masę podgrzewać w garnku, cały czas mieszając, aż do zgęstnienia.
    9. Dodać rozpuszczoną w ¼ szklanki gorącej wody żelatynę, wymieszać, ostudzić.
    10. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i delikatnie wymieszać z ostudzonym kremem.
    11. Truskawki umyć, osuszyć, przekroić na połówki i wyłożyć nimi boki i dno tortownicy, lekko wysmarowanej olejem. Na to ostrożnie wyłożyć krem i przykryć biszkoptem. Wstawić na minimum 2 godziny do lodówki.
    12. Wyjąć, ułożyć biszkoptem na paterę, zdjąć tortownicę.
    13. Na wierzchu ciasta można zrobić dekorację z bitej śmietany, owoców, listków mięty etc.
    14. Smacznego.

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.