banner

Tort urodzinowy dla Córci

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 45 minut

Czas przygotowania: 1 godzina

Tort urodzinowy dla Córci

Składniki

Nazwa Ilość
Biszkopt (na formę kwiatek o śr. ok. 30 cm): (8 jajek, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki pszennej, 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej, opcjonalnie 1-2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (ja nie dawałam)) 1 szt
Dekoracja: (300 g masła o temperaturze pokojowej, 1 łyżka mleka, ok. 3 szklanek cukru pudru (może być potrzebne trochę mniej lub więcej, krem powinien być aksamitnie gładki, puszysty, nie za gęsty, tak, żeby łatwo się nim dekorowało), różowy barwnik spożywczy, żółty barwnik spożywczy, perełki lub inne dekoracje) 1 szt
Do przełożenia: (400 ml śmietanki kremówki, 1-2 łyżki cukru pudru, 300 g białej czekolady, 500 g puree z truskawek (plus ewentualnie 2-3 łyżki cukru do smaku), 3 łyżeczki żelatyny) 1 szt
Dodatkowo: 200 g pokrojonych truskawek 1 szt
Poncz: (200 ml zielonej przestudzonej herbaty, 1 łyżeczka cukru, 1/2 łyżeczki soku z cytryny) 1 szt

Opis

Przygotowanie

    1. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (stopniowo zwiększając obroty miksera).
    2. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca).
    3. Następnie dodawać kolejno żółtka, dalej ubijając.
    4. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką.
    5. Dno tortownicy/formy o średnicy 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    6. Boków tortownicy niczym nie wykładać i nie smarować.
    7. Do formy wlać ciasto.
    8. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 40 minut (do suchego patyczka).
    9. Biszkopt od razu po upieczeniu wyjąć z piekarnika i z wysokości około 50-60 cm opuścić go (w formie) na podłogę lub blat.
    10. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia.
    11. Całkowicie wystudzić.
    12. Wyjąć z formy.
    13. Biszkopt przekroić na 3 blaty.
    14. Poncz: Herbatę wymieszać z cukrem i cytryną.
    15. Krem (najlepiej zacząć przygotowywanie tortu właśnie od kremu, zaoszczędzi nam to czasu na chłodzenie):
    16. Z truskawek zrobić puree - Truskawki zblendować, zamrożone wcześniej rozmrozić i odsączyć z wody. \Mus przelać do rondla, dodać cukier do smaku. Gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż do uzyskania gęstego puree.
    17. Żelatynę zalać ¼ szklanki zimnej wody, odstawić na chwilę, żeby napęczniała.
    18. Dodać do gorących truskawek, wymieszać i odstawić do wystudzenia ).
    19. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
    20. Odstawić do ostudzenia.
    21. Śmietanę ubić na sztywno z 1-2 łyżkami cukru pudru.
    22. Schłodzoną czekoladę stopniowo dodawać do ubitej śmietany (czekolada nie może być ciepła, bo zrobi się Wam straciatella – masa śmietanowa z kawałkami czekolady).
    23. Po każdym dodaniu dokładnie zmiksować.
    24. Na koniec do masy dodać tężejący mus z truskawek, zmiksować.
    25. Schłodzić w lodówce.
    26. Całość:
    27. Dolny blat naponczować, rozsmarować na nim ½ kremu czekoladowo-truskawkowego, wyłożyć pokrojone truskawki (lekko dociskając, by zanurzyły się w śmietanie), przykryć drugim blatem, z którym należy postąpić podobnie (naponczować, rozsmarować pozostały krem i wyłożyć truskawki).
    28. Przykryć wierzchnim blatem. Naponczować. Odstawić do schłodzenia na noc.
    29. Dekoracja:
    30. Zmiksować masło z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę, powinna być na tyle gęsta by dobrze formowało się z nie różne wzorki, z tych samych powodów nie powinna być za gęsta.
    31. Odłożyć łyżkę masy i zabarwić ją na mocny żółty kolor.
    32. Odłożyć ½ łyżki masy i zabarwić ja na jasnożółty kolor (dając mnie barwnika).
    33. Pozostałą masę zabarwić następująco: ½ masy jasno różowy kolor, 2-3łyzki masy zabarwic na ciemny róż, pozostałą masę zabarwic na średni róż.
    34. Boki i wierzch tortu posmarować cienko masą jasnoróżową.
    35. Wygładzić. Na środku kwiatka zrobić koło w kolorze ciemnożółtym, wygładzić, na nim zrobić jasnożółte spiralki.
    36. Koło i płatki „obrysować” za pomocą szprycy ciemnoróżowym kremem i ozdobić perełkami. Środki wypełnić średnio różowym kremem, szprycą w kształcie małej krótkiej gwiazdki. I gotowy.
    37. Smacznego :)

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.