banner

Tradycyjna polska szarlotka

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 50 minut

Czas przygotowania: 45 minut

Tradycyjna polska szarlotka

Składniki

Nazwa Ilość
Składniki na ciasto: (2 szklanki mąki, 2-3 żółtka, 150 g masła, 2 łyżki śmietany, 1/2 szklanki cukru) 1 szt
Składniki na masę jabłeczną: (2 kg jabłek (antonówki, papierówki, szara reneta) ok. 1 szklanki cukru w zależności od kwaśności jabłek (moje były bardzo kwaśne, więc użyłam około 1,5 szklanki), 2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki zmielonych goździków, garść rodzynek,2 łyżki mąki ziemniaczanej) 1 szt

Opis

Przygotowanie

    1. Z podanych składników zagnieść ciasto.
    2. Najlepiej w następującej kolejności. Zmieszać w misce mąkę i cukier, dodać do tego pokrojone na drobne kawałki masło i żółtka. Zagnieść.
    3. Dodać 2 łyżki śmietany. Ponownie zagnieść.
    4. Ciasto uformować w kulę i włożyć na ok. 30 min do lodówki.
    5. W międzyczasie przygotować masę z jabłek.
    6. Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki i wykroić gniazda.
    7. Wrzucić jabłka do dużego rondla, garnka, dodać odrobinę wody i poddusić.
    8. Kiedy jabłka zmiękną dodać cukier, cynamon, goździki i rodzynki.
    9. Poddusić jeszcze chwile, ale nie za długo, tak by masa nie była rozgotowana i były w niej widoczne kawałki jabłek.
    10. Dodać mąkę ziemniaczaną, poddusić jeszcze minutę, mieszając.
    11. Zestawić. z ognia.
    12. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C.
    13. Formę ( u mnie tortownic o śr. 24 cm) wysmarować masłem i obsypać mąką lub bułką tartą.
    14. Spód formy wylepić połową ciasta (można go ponakłuwać i podpiec około 10 minut w piekarniku, ale nie jest to konieczne).
    15. Jeśli nie podpiekamy spodu, to obsypujemy go nieco bułką tartą, by wchłonęła wilgoć jabłek.
    16. Masę jabłeczną wyłożyć na spód.
    17. Pozostała część ciasta rozwałkować i wyłożyć na jabłka (można też po prostu pokruszyć na wierzch, bez wałkowania).
    18. Piec ok 50-60 minut, jeśli podpiekaliśmy spód ciasta, to około 40-45 minut.
    19. Jeśli góra za bardzo się przypieka można przykryć ją folią aluminiową.
    20. Upieczoną szarlotkę wyjąć z piekarnika, ostudzić, oprószyć cukrem pudrem.
    21. Smacznego :)

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.