banner

Kolorowe pisanki na słodko

Autor: Sabina Grygierek

Czas gotowania/pieczenia: 15 minut

Czas przygotowania: 25 minut

Kolorowe pisanki na słodko

Składniki

Nazwa Ilość
Galaretka czerwona (wiśniowa lub truskawkowa) 1 szt 1 szt
Galaretka zielona (agrestowa lub kiwi) 1 szt 1 szt
Serek wiejski piątnica 1 szt 1 szt
Wydmuszki z jajek 10 szt 1 szt

Opis

Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.

Przygotowanie

    1. Galaretki rozpuszczamy każdą w niecałej szklance gotującej wody.
    2. Po wystudzeniu mieszamy z serkiem wiejskim (do jednej galaretki 1 serek).
    3. Z surowych jajek odcinamy końcówkę skorupki z węższej strony.
    4. Robimy takie otwory, żeby można było swobodnie wlać przez lejek.
    5. Skorupki myjemy i wkładamy do wrzątku na chwilę, skorupki układamy do wytłaczanki.
    6. Wlewamy do „wydmuszek” przygotowaną galaretkę z serkiem.
    7. Wstawiamy do lodówki najlepiej na noc. Następnie obieramy ze skorupek i podajemy w całości lub można pokroić na połówki i udekorować kolorowymi posypkami, koralikami.

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.